VILA "LUMINIS"
Casa Memoriala George Enescu

Se afla situata in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia asezat pe malul drept al raului Prahova. In destinul stralucit al lui George Enescu, orasul Sinaia si vila “Luminis” au o semnificatie aparte. George Enescu si-a organizat viata in asa fel incat, in perioada dintre concerte sa-si afle ragazul de a putea compune, facandu-si un refugiu din vila de la Sinaia.

Vila nu a fost construita intamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atat sentimental, cat si profesional de acest oras, datorita sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peles, fiind pentru el o poarta de lansare in lumea muzical-culturala a epocii. Intreaga vila este mobilata si aranjata cu rafinament si imaginatie, reunindu-se in mod armonios si original, elementele omamentale si de mobilier in stilurile romanesti si orientale.

Bucurandu-se de admiratia reginei Elisabeta – celebra protectoare a artelor cu pseudonimul de poeta Carmen Sylva – George Enescu a fost invitat deseori sa cante la Castelul Peles. La seratele date de regină – pe care o acompania – inspirat de unele poeme ale acesteia a compus câteva lieduri. Iata ce reprezenta pentru el protectoarea artelor: ”Regina Elisabeta judeca oamenii si lumea dupa inima-i curata si generoasa. Pentru mine, Ea a fost o prezenta supraomeneasca, o fiinta cu nimb, departata de oamenii obisnuiti, revarsand numai lumina si bunatate…

Vila a fost construita intre anii 1923 – 1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului. Realizata intr-un stil autentic romanesc, si integrata armonios in ambianta inspiratoare a muntilor Bucegi, vila “Luminis” avea sa fie atat un loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei enesciene, cat si un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, intre 1926 si 1946.

Despartirea de tara a lui Enescu s-a produs in anul 1946, in luna septembrie, dupa ce a facut o ultima vizita in Moldova, la Liveni, la mormantul mamei sale. Dupa aceasta vizita a marturisit, impacat intr-un fel cu soarta: “de aici plec odihnit, din seva pamantului meu, si numai asta imi da curaj sa ma pot dezlipi de tara, pentru un timp mai lung.

Din pacate, intoarcerea sa la Sinaia, la vila “Luminis” care a constituit o marturie fericita a vietii marelui muzician roman, nu avea sa se mai petreaca niciodata. In urma parasirii definitive a tarii, determinata de evenimentele politice dintre anii 1945 -1946, Enescu semneaza la Paris un act de donatie, prin care vila “Luminis” urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini.

In anul 1990, vila “Luminis” a intrat intr-un proiect de renovare, restaurare si conservare a obiectelor. Proiectul a fost sustinut de Ministerul Culturii, si de Centrul European de Cultura Sinaia, si a durat cinci ani. La data de 5 septembrie 1995, cu ocazia marelui festival “George Enescu” si la dorinta marelui violonist Yehudi Menuhin – care a fost elevul lui Enescu – vila devine casa memoriala, intrand in patrimoniul national cultural.

Iata ce spunea Yehudi Menuhin spunea despre Enescu: „Dacă cititorul ar putea să-și închipuie mintea enciclopedică, îngemănată cu inima cea mai generoasă și mai lipsită de egoism din câte pot exista într-un om, cu o înfățișare nobilă și frumoasă, cu un chip romantic însuflețit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian, dar mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot n-ar fi completă. Enescu rămâne pentru mine cea mai extraordinară ființă omenească, cel mai mare muzician și cea mai puternică influență exercitată vreodată asupra mea.

In aceasta casa, se pastreaza pianul maestrului, realizat la Lausanne, cu care a sustinut bogata sa activitate componistica si concertele oferite apropiatilor familiei Enescu. La dispozitia vizitatorilor sunt puse adevarate bijuterii muzicale, ce pot imbogati colectia fiecaruia: CD-uri ce contin capodoperele creatiei enesciene, dar si ale titanilor muzicii clasice – Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Mozart – apreciati in mod special de talentatul compozitor roman si care au marcat activitatea componistica a acestuia.

Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 15.00. Luni inchis.