Urlătoarea cascada feerică din Munţii Bucegi

Fondat in 2005      

Una dintre cele mai impresionante cascade din România este situată pe versantul estic al Munţilor Bucegi, pe pârâul care izvorăşte de la poalele Munţilor Jepi. Cu o înălţime de 15 metri, Cascada Urlătoarea atrage în fiecare an mii de turişti dornici să se refugieze într-un loc unde spectacolul neîntrerupt al apei îmbie la relaxare şi delectare.

Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic pe care îl scot apele aflate în cădere. O legendă locală spune însă că vuietul cascadei ar fi de fapt plânsul necontenit al unei păstoriţe care, speriată de dragostea a doi fraţi, s-ar fi aruncat de pe stânci.

Pe lângă principala cădere de apă, la câteva sute de metri mai sus se mai găsesc două cascade mai mici, denumite Urlătoarea Mare şi Urlătoarea Mică. Turiştii ajung însa mai rar acolo, întrucât traseul nu este amenajat.

Cel mai uşor drum spre Cascada Urlătoarea porneşte de la telecabina Buşteni şi este marcat cu buline roşii. Parcurgerea traseului se face de regulă în circa o oră şi jumătate, însă se poate ajunge şi la două ore, în funcţie de anotimp şi de numărul popasurilor.

Deşi considerat uşor de parcurs, drumul care porneşte din Buşteni nu este în totalitate lipsit de peripeţii. Pe lângă două podeţe din lemn care pot da o senzaţie de ameţeală, pe traseu există mai multe panouri care avertizează asupra prezenţei urşilor în zonă.

Avertizarea este întărită şi de amprentele lăsate în urmă de animale. Cu toate acestea, nu au fost raportate prea multe incidente care să implice urşi pe acel traseu.

Cunoscătorii muntelui le recomandă turiştilor folosirea unui echipament adecvat, format din bocanci şi pelerină de ploaie, întrucât traseul are câteva hopuri mici.

Un alt traseu marcat către Urlătoare porneşte de la Poiana Ţapului şi a fost realizat de Regele Carol I. Acesta leagă Castelul Peleş de Cascada Urlătoarea şi este cunoscut sub numele de „Drumul Regal”.

Conform localnicilor, Regina Maria poposea în apropiere de cascadă în plimbările ei călare, pentru a se odihni pe „Fotoliul Reginei”, o piatră în formă de tron domnesc care s-ar afla în zona respectivă. Drumul către acest monument nu este, însă, marcat, astfel că doar cunoscătorii ştiu să ajungă acolo.