Cazinoul din Sinaia locul preferat pentru conferinte si reuniuni

Fondat in 2005      

Gazdă a numeroase conferinţe, simpozioane, congrese şi reuniuni naţionale şi internaţionale, cazinoul este, în acelaşi timp, locul preferat pentru organizarea unor expoziţii deosebite de artă plastică şi fotografie, lansări de carte, concerte şi spectacole.

Cazinoul este situat în parcul „Dimitrie Ghica” şi a fost, de asemenea, construit la iniţiativa lui Carol I. Construcţia a început în anul 1911 şi a fost terminată un an mai târziu, cazinoul fiind inaugurat în 5 iulie 1912. Închis temporar, printr-un decret regal, în timpul celui de al doilea razboi balcanic, va fi reinaugurat în 1913, printr-un concert al tânarului, pe atunci, genial violonist român George Enescu.

Lucrările au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care era şi autorul planurilor.

Cazinoul l-a avut ca prim acţionar pe baronul de Marçay, acţionar şi al cazinoului din Monte-Carlo, după arhitectura căruia a fost construit şi cel din Sinaia.

Turiştii au posibilitatea să viziteze spaţiile din incinta clădirii: Foaierul, Sala de Concerte, Cabinetul „Baronul de Marçay”, Sala Oglinzilor, Cabinetul Verde, Sala Baccara, Sala „Prinţul Dimitrie Ghica”, iar pe palierul secundar, spaţiile din cadrul Galeriei Regale – „Carol I”, „Ferdinand”, „Regina Maria”, „Stefan Luchian” si „Nicolae Grigorescu”.

Punctul forte îl reprezintă cele peste 500 de lucrări de artă din pinacotecă şi din cadrul expoziţiilor cu caracter temporar. Sunt remarcabile donaţiile pictorilor Augustin Costinescu, Mihail Gavril, Bogdan Mihai Radu, dar nici expoziţiile cu caracter temporar nu poartă semnături de neglijat: Cornel Vana, Călin-Raul Anton, Rareş Kerekes.

Tururile de vizitare sunt asistate de ghizi instruiţi să prezinte activităţile din incinta clădirii desfăşurate de-a lungul celor 100 de ani de funcţionare.

Totodată, vizitatorii se vor putea relaxa în Cafeneaua Regală din incinta Cazino-ului, unde le sunt recomandate produse cu denumiri regale. Printre acestea, se remarcă Ciocolata Regală cu scorţisoară şi Cafeaua Regelui Carol I, cu note de frişcă şi coniac.

Programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00, tururile fiind organizate în serii, la interval de 40 de minute.

Preţurile biletelor sunt următoarele:

Tur de vizitare complet (Cazino şi Galeria Regală):

– 15 Lei / persoană (adult);
– 10 Lei / persoana (copii cu vârsta de până la 15 ani, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi grupuri organizate de peste 10 persoane).

Tur Galeria Regală:

– 5 Lei / persoană (adult);
– 3 Lei / persoana (copii cu vârsta de până la 15 ani, pensionari, persoane cu dizabilităţi).